16. Design Hét Budapest Fesztivál 2019

2019. október 01. 00:00https://www.programturizmus.hu/ajanlat-design-het-budapest.html

16. Design Hét Budapest Fesztivál 2019
2019 október 4. , péntek - 2019. október 13. , vasárnap
Idén a balti országok – Észtország, Lettország és Litvánia – lesznek a fesztivál díszvendégei.
2019. október 4-én kezdődik a Design Hét Budapest rendezvénysorozat, amely tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődő közönséget, és a vidéki társrendezvényekkel együtt összesen több mint 250 programot kínál. Az ünnepélyes megnyitón kerül sor – immár hagyományosan – az idén negyvenéves Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadására. A Design Hét Budapest díszvendégei a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság. A fesztivál fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és a vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése és ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.
A Design Hét Budapest idei fő témája a flow. Designerek és vállalkozók szoros együttműködése egy magasabb cél, az erős és nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma megteremtése érdekében, melynek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében, valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó – ez az a flow-állapot, amelynek elérése a Design Hét Budapest törekvése is. A fesztivál programjainak célja kettős: egyrészt megkönnyíteni a gazdasági döntéshozók és a designerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegíteni a designerek szerves integrálódását a vállalkozói közegbe, másrészt a nagyközönség számára minél több programon keresztül megtapasztalhatóvá tenni, hogy a design alkalmazása nemcsak vállalati szinten jelentős tényező, hanem az életünket gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény is. Mindezek érdekében számos közösségépítő eseményre kerül sor a Design Hét keretében.
Több, hangsúlyosan gazdaságélénkítést célzó programmal várják majd az érdeklődőket a szervezők. Egy többnapos, kifejezetten a kreatívipari kis- és középvállalkozások igényei szerint összeállított előadás-sorozat keretében szakértők adnak majd választ a leggyakrabban felmerülő stratégiai, finanszírozási, kereskedelmi, szerzői jogi, illetve kommunikációt érintő kérdésekre.
Idén is megrendezik a Service Design Day programot, mely a stratégiai tervezés és a design kapcsolatát példákkal szemléltető előadás-sorozat és workshop, emellett átadják a Design Management Díjakat is, amivel a designmenedzsment-szemléletű vállalatirányítás sikeres gyakorlatait ismeri el a Magyar Formatervezési Tanács.
A Social Design Day alkalmával a legismertebb hazai social media műhelyek − a Maacraft, a Mome Ecolab, a Mome Movement, a Kultúrgorilla és a Social Design Cookbook − mutatkoznak be, majd kerekasztal-beszélgetésen ütköztetik gondolataikat a témáról.
Állandó programok, vidéki események
Ezúttal sem maradnak el az állandó programelemek: a designerek műhelyeibe betekintést engedő Nyitott Stúdiók, a város érdekes helyszíneire kalauzoló Design Túrák, az idén negyven éve alapított Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása – mindkét elismeréshez kiállítás is kapcsolódik –, valamint ez alkalommal is megrendezik a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformját, a „Hova tovább?” iskolabörzét. Bővül a vidéki partnervárosok köre is: a korábbi években már nagy sikerrel csatlakozott Debrecen, Győr, Pécs és Sopron városa mellé új belépőként Eger városa is társul, így 2019-ben öt vidéki városban már biztosan lesz a helyi designerek, intézmények és vállalkozások közötti kapcsolatteremtést elősegítő Design Hét.