A magyar modernizmust bemutató fesztivált rendeznek New Yorkban

2016. április 27. 00:00 - (magyarhirlap.hu)http://magyarhirlap.hu/cikk/53760/A_magyar_modernizmust_bemutato_fesztivalt_rendeznek_New_Yorkban

A programsorozat középpontjában Moholy-Nagy László munkássága áll

Komolyzenei koncertek is lesznek a magyar modernizmust bemutató Modernity X Hungary elnevezésű művészeti fesztiválon New Yorkban, augusztusban. A rendezvény középpontjában a közismert magyar fotográfus, Moholy-Nagy László művészete áll.

A fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar művészetre a világ kulturális központjának számító New Yorkban – hangsúlyozta Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár a rendezvénysorozatot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

A több mint húsz programot felölelő fesztivál középpontjában Moholy-Nagy László művészete áll – emelte ki Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója. A fotográfus személyiségén és életművén keresztül ugyanis lehetőség nyílik a magyar vállalkozói kedv, a nemzetközi művészeti áramlatokat is inspiráló magyar modernizmus és avantgárd jobb megismertetésére.

A rendezvényen kísérleti filmeket vetítenek majd, valamint az egyetlen számot megélt, Moholy-Nagy nevéhez köthető Telehor folyóirat hasonmás kiadását is bemutatják. Emellett két nagyszabású fotóművészeti kiállítást is rendeznek a New York-i galéria negyedként is ismert Chelsea városrészben található Alma Galleryben. A fesztivál szervezésében szerepet vállaló Art Market Budapest vezetője, Ledényi Attila elmondta: az Alma Gallery két tárlatára a huszadik századi magyar mesterek – például Moholy-Nagy, André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa és Brassai – több mint százhetven műalkotása utazik a világ kortárs képzőművészeti fővárosába.

A fotográfia mellett a zene is előtérbe kerül

A fesztivál zenei programjait Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) igazgatója mutatta be a sajtótájékoztatón, aki kiemelte a Balázs Elemér Group Tim Ries világhírű dzsessz szaxofonossal közös június 28-i koncertjét, ahol az együttes Bartók-programját fogják játszani a DROM világzenei klubban. Fellép többek között a Párniczky András vezette Nigun együttes, és megrendezik a Moholy-Nagy László: Optical Sound címet viselő koncertet, ahol az 1960-as és 1970-es évekbeli magyar elektronikus zene képviselőinek munkáit mutatják be. A különféle vizuális hatásokkal egybekötött esten ifj. Kurtág György vezetésével mások mellett Eötvös Péter és Ligeti György művei csendülnek fel.

A fesztivál záróeseménye Liget György fia, Lukas Ligeti koncertje lesz a kortárs zene egyik legjelentősebb fellegvárában, a brooklyni National Sawdustban augusztus 14-én. Az ütőhangszeres-zeneszerző az alkalomra egy Moholy-Nagy László előtt tisztelgő darabot írt a Balassi Intézet felkérésére – mondta el Gőz László.

A rendezvényre több New York-i helyszínen várják a közönséget május 7-e és augusztus 14-e között.