A Széchenyi tőkealap 126 milliót fektet a designiparba

2013. október 22. 00:00 - (http://figyelo.hu/cikkek/a-szechenyi-tokealap-126-milliot-fektet-a-designiparba)http://figyelo.hu/cikkek/a-szechenyi-tokealap-126-milliot-fektet-a-designiparba

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) 126 millió forintos tőkebefektetésével kisebbségi tulajdonosként lesz két fiatal magyar divattervező üzleti partnere - jelentették be a partnerek sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

Az alap két ütemben 69,5 millió forintot kíván befektetni a \"rekavago\" cipőmárkát jegyző Vágó Réka tervező cégébe, a Pinka Kft.-be. A cég elsősorban a hazai piacon szeretné növelni termékeinek elérhetőségét a gyártás erősítésével, új üzlet nyitásával, következő lépésben pedig a nemzetközi piacra lépés szerepel a terveiben. Az Abodi Dóra divattervező nevével fémjelzett Artabo Kft. növekedési terveihez az alap szintén két ütemben 57 millió forint tőkét biztosít.

A luxus divatkollekciókat gyártó cég bővíteni szeretné nemzetközi értékesítési hálózatát, továbbá a hazai piacon partnereken és webshopon keresztül növelné értékesítését. Csuhaj V. Imre, az SZTA-t kezelő cég elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az alap komoly növekedési potenciált lát a hazai kreatív iparban. A befektetések kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az iparágban már ismert, nemzetközi jelenléttel is rendelkező partnerekkel találkozott az alap. Mindkét tervezőnő számos hazai és nemzetközi díjban és elismerésben részesült az elmúlt években.

A Széchenyi tőkealapnak van már egy befektetése a kreatív szektorban, az idén tavasszal fektetett be a NextArt Galériába. Az elnök-vezérigazgató kifejtette: az alap kezdeti tőkéje egyrészt azonnali forrást biztosít a vállalkozásoknak, másrészt a befektetés sikere bizalmat kelthet más profi befektetőkben és így kedvező feltételeket teremthet a későbbi privát tőke megjelenéséhez, amely finanszírozási szempontból már meg tudja szilárdítani a céget. Csuhaj V. Imre úgy vélte, a két kiválasztott vállalkozásnál robbanásszerű fejlődés várható, és így az alap néhány éven belül megfelelő hozammal tud kiszállni és továbbadni a részesedését. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az alapnál 10-12 százalékos éves hozam az alapelvárás. Elmondta azt is, hogy a vállalkozásokat pénzügyi tanácsadó közvetítésével választották ki.

A 100 százalékos állami tulajdonú Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 14 milliárd forintot kezel, amelynek 85 százaléka uniós forrásból, a Jeremie programból származik, 15 százaléka magyar állami forrás.