Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíja

2017. február 13. 00:00 - (http://europadesign.hu/EuropaDesignKulondij2016/)

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíja

“A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és a nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert médiaszereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.”

(Részlet a MÉD alapítója, az Építészfórum 2016. november 7-ei cikkéből)

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíj estében a kiíró nem újságírókat, médiaszakembereket, hanem az építőművész, belsőépítész és formatervező képző egyetemek oktatóit kérte fel a pályaművek elbírálására. Tőlünk, mint a következő designer generáció tanáraitól zsűritagként elvárható, hogy a Média Építészeti Díj filozófiájával azonosulva, a szakmai kritériumokon túli bírálati szemmpontokat is figyelembe vegyük. A belsőépítészeti különdíj “célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése, különös tekintettel a közösségi épületekben folyó kommunikációt támogató belsőépítészeti, berendezési és más technológiai megoldások alkalmazására, vagy ezek továbbtervezési lehetőségeire.”

A belsőépítészeti díj esetében az innovációs tartalom, a proaktivitás és átütőerő megjelenése, a tervezési folyamat attitűdje, kooperációs jelleg, a harmóniára törekvés a meglévő épített környezettel és a környező természettel, a fenntarthatóság, a szociális érzékenység és az ergonómia pszichés aspektusa voltak a bírálat legfőbb szempontjai.

A zsűrinket is megérintették az építészeket foglalkoztató aktuális témák, az esélyegyenlőtlenség, a városi elidegenedés, az örökség fenntartható megóvásának kérdései adott válaszok. A díjra jelölt alkotások köre sok estben átfedésbe került a nemzetközi zsűri által jelöltekével, de nem vitatkoztunk sokat a belsőépítészeti díj végső odaítélésével kapcsolatban, egyhangú döntés született.

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíj 2016. nyertes projektje a Pesterzsébeti Hullám Csónakházak szabadidős és turisztikai célú komplex fejlesztése és szerves gyalogos összeköttetés kialakítása a városközponttal

Projektgazda: Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata
Projektmenedzser: Trummer Tamás, főépítész
Támogató: Fővárosi Önkormányzat
Projektkoordinátor: Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városmegújító Csoport


Tervezők: BLOKK Építész Műhely
Partnerek: Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Csoportja; Bizalom Erzsébeti Soroksári Nagycsaládosok Egyesülete
Elnyert fővárosi támogatás: 220,250 M Ft
A támogatás intenzitása: 80%
Teljes projektköltség: 275,31 M Ft