Bendzsel: tíz éven belül a Világ Design Fővárosa lehet Budapest

2017. október 13. 00:00 - (http://orientpress.hu/cikk/2017-10-13_bendzsel-tiz-even-belul-a-vilag-design-fovarosa-lehet-budapest)

Budapest 2016-ban kapta meg az UNESCO Design Városa címét. Most pedig a cél az, hogy a 2020-as évek második felében a magyar főváros elnyerje a Világ Design Fővárosa címet – közölte Bendzsel Miklós. A Magyar Formatervezési Tanács tiszteletbeli és alapító elnöke erről a jelenleg is zajló Design Hét Budapest 2017 rendezvénysorozat apropóján beszélt a Rádió Orienten.

Október 6-án a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadási ünnepségével nyílt meg az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat, mely mintegy 150 programmal mutatja be a design magyarországi eredményeit, helyzetét, a gazdaságban és a társadalomban betöltött egyre jelentősebb szerepét.

Valójában ez egy seregszemle – szögezte le Bendzsel Miklós. A 2001-ben alakult, a Design Hetet is életre hívó szervezet tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a programsorozat alapvetően a fővároshoz kötődik, de az európai példákat követve nagyban építenek a komoly szakmai háttérrel rendelkező vidéki egyetemi és kutatási központokra is, így kapcsolódik idén a budapesti eseményekhez Sopron, Győr és Pécs városa.

A kultúrafogyasztásban globálisan is megfigyelhető, hogy manapság a koncentrált, kampányszerű rendezvénysorozatokon keresztül hatékonyabb a tudatosítás, ugyanakkor emellett az éves seregszemlékre is szükség van, hiszen „ilyenkor a komolyabb fejlesztési ciklusidőt igénylő szektorok is meg tudják mutatni újdonságaikat” – mutatott rá a szakember.

Magyarország 14 éve rendezi meg a Design Hetet. Európában jelenleg mintegy félszáz ilyen esemény van, a budapesti pedig már harmadik éve ott van az európai legjobbak között, amit három fő összetevő alapján ért el – ismertette a Rádió Orient vendége. Értékelik a megmozgatott közönség nagyságát, a sokszínűséget, és azt, hogy „mennyire itatódik át a korszerű vállalkozási szemlélet azzal, hogy ne csak formatartalmat, külcsínt tulajdonítson a designnak, hanem hozzáadott értéket vigyen bele a szolgáltatásba, termékbe, környezetalakításba”. Ez utóbbira az idei hazai rendezvénysorozat különösképpen fókuszál – emelte ki Bendzsel, hozzátéve: mindhárom komponensben benne vagyunk az első 15-ben, összetettben pedig az első 10-ben foglalunk helyet európai viszonylatban.

A magyar innovációnak és formakultúrának tehát egyre jobbak a nemzetközi pozíciói. Budapest két éve viseli az UNESCO Design Városa címét és a tervek között szerepel, hogy a 2020-as évek második felében megpályázza a Világ Design Fővárosa címet is, amivel egy féléves kiemelt rendezvénysorozat lebonyolítása jár együtt. Addigra elkészül többek között az Iparművészeti Múzeum felújítása, illetve a Kortárs Dizájn Gyűjtemény, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is elfoglalhatja új kampuszát, ahol három hatalmas blokk létesül műhelyházzal és inkubációs központtal. Jelenleg 24 világváros pályázik erre a címre – tette hozzá.

A magyar főváros alkalmasságát hivatott alátámasztani a Formatervezési Tanács gondozásában megjelent Budapest Design Map 2017 kiadvány is, amely több száz, a magyar designhoz kötődő, egész évben látogatható objektumot mutat be, és a térképhez természetesen mobilapplikáció is társul – jegyezte meg Bendzsel, hozzátéve, hogy ezekre a helyszínekre is el lehet látogatni a Design Túrák alkalmával, melyeken ezúttal a sport és a design kapcsolatának témája dominál.

A hét eseményei közül az elnök kiemelte még a Kreatívipar és digitalizáció című rendezvényt is, melyen a „paradigmaváltás hangjaira felfigyelve egy kreatíyipari lépésváltásnak szentelt zártkörű workshop keretében azt járják körül, hogy Az Ipar 4.0 nevű programban a kreatívipar mit ígérhet, és milyen növekedési és sebességi potenciál rejlik benne.” A műhelymunkát követően pedig egy konferencia tudatosítja, hogy a digitalizáció a személyre szabottságnak, gyorsaságnak, pontosságnak és a hatékonyságnak lehet a záloga.

Az itt elhangzott megállapításokat a Design Hét tapasztalataival együtt egy munkaokmányban fogja összegezni a tanács. Az október 15-ig tartó seregszemle további programjairól a hivatalos weboldalon, illetve a kapcsolódó mobilapplikáción találnak információt az érdeklődők.
2, Unknown: write failed: No space left on device (28), Unknown, 0