Foci vb után dizájnfőváros

2011. október 29. 00:00 - (MTI)http://mno.hu/szines/foci-vb-utan-dizajnfovaros-940696

A dél-afrikai Fokváros lesz a formatervezés világfővárosa 2014-ben.
A Dél-afrikai Köztársaság festői szépségű városa az írországi Dublint, valamint a spanyolországi Bilbaót utasította maga mögé a versenyben, és ezzel az első afrikai város lett, amelynek odaítélték a megtisztelő címet. Győztes pályázatában egy olyan különleges városképet vázolt fel, amelyben a formatervezés kapta főszerepet.
A hivatalos eredményhirdetésre a héten került sor a Nemzetközi Dizájnszövetség (IDA) tajpeji kongresszusán. A dizájnfővárosi cím birtokosaként Fokváros egy éven át tartó programsorozatnak ad majd otthont 2014-ben, a formatervezés társadalomra, gazdaságra, és kultúrára gyakorolt hatására összpontosítva.
A város polgármestere, Patricia de Lille a helyi lakosság és az afrikai kontinens nevében vette át a díjat. Mint elmondta: 2014 a húszéves demokrácia megünneplésének éve lesz. „A formatervezés világfővárosi címének megpályázása és megnyerése segített összehozni a különböző kezdeményezéseket, és ráébresztett bennünket arra, hogy bármilyen formájában jelenjen is meg a tervezés, ha összeadódik, akkor emberi és városfejlesztési eredményeket érhetünk el vele” - mondta.