Magyar tervezőé a designerek Oscarja

2016. november 18. 00:00 - (http://kulter.hu/2016/11/magyar-tervezoe-a-designerek-oscarja/)

A vendéglátóipari design legrangosabb elismerését, a Gold Key Awards-ot először kapta magyar tervező. Varró Zoltán és csapata a New York-i Waldorf Astoriában vehette át a díjat; a VarroDesign több különböző munkával is döntőbe jutott, végül a szegedi Science Hotellel aratott győzelmet.

A hotel- és étteremdesign Oscar-díjaként is emlegetett Gold Key Awards díjátadót idén 36. alkalommal rendezték meg. A vendéglátóipari szakma design díjára az idei évben jelentkeztek eddig a legtöbben: 506 beérkezett pályázatból 21 kategóriában hirdettek győztest. A VarroDesign egyike volt azon két jelöltnek, akik több különböző munkával is döntőbe jutottak. A magyar tervező-csapat a Science Hotel Szeged és a budapesti Onyx Étterem miatt izgult a díjátadó gálán; végül a győzelmet az előbbivel aratták, amely a Legjobb Lobbi díját nyerte el a gazdaságos, koncentrált szolgáltatást nyújtó szállodák kategóriájában, ezzel tokiói, arizónai és amszterdami hoteleket maga mögé utasítva.

A Gold Key Awards-on idén is a világ legjobb designerei versenyeztek olyan pályamunkákkal, amelyeket például a W Hotels-nek, a Hiltonnak, az MGM-nek, a Sheratonnak vagy a Shangri-Lanak terveztek. A Gold Key Award for Excellence in Hospitality Design, a vendéglátóipari design legnagyobb presztízzsel rendelkező elismerése, amelyet minden év novemberében a New York-i Waldorf Astoria Grand Ballroomjában adnak át 1000 fős gálavacsora keretén belül. A díj a legnagyobb hatású és leginnovatívabb designmunkákat jutalmazza a vendéglátóipar összes szektorában. Megszokott, hogy a New York-i gálára a hotel design legfontosabb városaiból kerülnek be hotelek: New Yorkból, Chicagóból, Los Angeles-ből, Londonból, Amszterdamból, Torontóból, Hong Kongból vagy éppen Pekingből.

Mindenkinek nagy meglepetést okozott, hogy idén egy szegedi hotel is nyert, hiszen erről a városról a résztvevők többsége még nem hallott. A győzelmet Varró Zoltán az elmúlt évtizedek kitartó munkájának eredményeként értékelte. A zsűri kiemelte, hogy az elbírálás során a teljes hoteleket vizsgálták nemcsak a kategória által meghatározott lobbit, és a döntő szempont a terv átütő egyedisége és a koncepcióval való teljes összhangja volt, amely tekintetben a magyar alkotás kiemelkedett a többi munka közül.