Megmautatják a kreativitást

2017. október 01. 00:00 - (https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/programok-tomeget-kinalja-az-otlettol-az-uzletig-design-pecs-1135801/)

Programok tömegét kínálja az ötlettől az üzletig a Design Pécs

A mindennapi élet tárgyaitól a művészeti alkotásokig terjedő formatervezés, esztétika és hasznosság áll a Design Pécs rendezvénysorozat középpontjában. Az idén már negyedszerre megrendezett eseménysorozat a helyi kreatív ipart igyekszik megmutatni és erősíteni, új impulzusokkal gazdagítani.

Alkoss csodát! – ez a mottója idén az országos programsorozatot kínáló Design Hétnek, amelyhez Pécsen már negyedik éve kapcsolódik saját, helyi szervezésű tematikus hét. A pénteken este kiállításmegnyitókkal indított és jövő vasárnapig tartó rendezvények révén nemcsak bemutatkoznak a kreatív ipar helyi szereplői az egyéni alkotóktól a kisvállalkozásokon át a nagy cégekig, intézményekig, de a designnal felhasználóként, fogyasztóként találkozó közönség is betekintést nyerhet a tervezés, alkotás itteni műhelyeibe.

A programok kínálata rendkívül széles, felsorolni egy cikkben nem is lehet – szerencsére egy egész hét áll rendelkezésre a megtapasztalásukra, sőt egyes kiállítások a hónap végéig láthatók. Lesznek divatbemutatók, nyitott laborok és műhelyek, nyilvános szemináriumok és képzések, workshopok, fórumok és vásárok is. A helyben és határon túl is sikeres márkák mutatkoznak be, illetve láthatunk a hátterükbe a kesztyűipartól, az orgonagyártáson, ékszerkészítésen, építészeten át a járműgyártásig. A legújabb trendek is szerepet kapnak, mint a kézműves termékek újraéledése vagy a számítógépes 3D tervezés és nyomtatás.

A designpecs.hu oldalon böngészhető programok közül párat emelünk ki, ízelítőül. Kihagyhatatlan a Nádor Galériában látható tárlat, ahol helyi és külföldi egyetemi alkotók 3D-nyomtatott művei láthatók, vagy a válogatás a Nana Bárban bemutatkozó helyi iparosok, művészek, tervezők munkáiból. Itt állította ki az egyedülálló elektromos meghajtású motorkerékpárját a Nuitlab nevű pécsi minicég, akik már működő, gyártásra kész prototípussal állnak elő. A Ferencesek utcai kesztyűsök Effekt Látogatóközpontja a műszaki szakképzés egy látványos eredményének is helyet ad a divat mellett: itt az Angster Szakközépiskola diákjainak Kalányos Ferenc gépész szakoktató vezetésével készített fémhulladék-szobrai mutatkoznak be. Hétfőn délután 4-től itt nyitott műhely is lesz, az egyébként autók karosszériáival foglalkozó fiatalok kreatív alkotásokat készítenek lángvágóval és hegesztőpisztollyal.