Megnyílt a Designed in Hungary kiállítás Sopronban

2012. október 20. 00:00 - (http://www.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/hirek/megnyilt-a-designed-in-hungary-kiallitas-sopronban)

Megnyílt pénteken a Designed in Hungary kiállítás Sopronban, amelynek megnyitóján Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: \"Olyan összefogó nemzetképet kell kialakítanunk magunkról, amely a külvilág számára azt közvetíti, hogy a magyarok fiatalosan és innovatívan tudnak minőségi munkát végezni\". Két és fél évvel ezelőtti létrejöttekor a minisztérium kapva kapott az alkalmon, hogy a korábban a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz kötődő Design Terminállal nyithat egy olyan ablakot a világ felé, amely \"talán nem tipikus közigazgatási tevékenység, holott az\" - fogalmazott a miniszter.

Hiszen - tette hozzá a tárcavezető - kulcsfontosságú az állam polgárokhoz való viszonya, saját magáról és jövőjéről kialakított képe, ezért minden egyes mozzanatot meg kell ragadni, ahol beszélni tudunk a víziónkról. A hatvannál több hazai dizájner munkáit bemutató tárlat helyválasztását azért is jónak nevezte, mert Sopron a kreatív ipar egyik lehetséges Budapesten kívüli központja, amely évek óta fejlődik. Faragó Sándor, az egyetem rektora az eseményen arról beszélt: csaknem két évtized alatt összeforrt a dizájn az egyetem és a város nevével. Egyben reményének adott hangot, hogy a kormányzat középvállalkozások fejlesztésére vonatkozó törekvése közvetve új megbízások sorát hozhatja a jelen és a jövő formaterezőinek.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében rendezett program középpontjában a több mint 60 magyar dizájner egyedi tervezésű használati tárgyait felvonultató kiállítás áll, amelyen olyan tervezők alkotásai, olyan cégek termékei szerepelnek, mint Vidó Nóri, a POS1T1ON, Juhász Ádám vagy a soproni székhelyű Sixay, a Csonka Glas, Szilasi Gábor, Vágó Réka és a Lokal Wear. A kiállított munkák a szilikátkerámiától és a porcelán alkotásoktól az ékszereken, a bútorokon és a formatervezett használati tárgyakon keresztül a ruházati kiegészítőkig terjednek. A rendezvény mottója: a dizájn elérhető mindenki számára.

Az október végéig látogatható kiállítást kísérőprogramok egészítik ki. A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a \"REGIONET aktív\" határon átnyúló gazdaságfejlesztési projekt keretében nemzetközi szakmai találkozót rendezett pénteken. Az eseményen a kreatív vállalkozásokat támogató osztrák és magyar szervezetek mutatkoznak be. A találkozó délutánján a dizájn világában jegyzett cégek képviselői ismertetik sikertörténeteiket az ötlettől a piacra jutásig.