Megnyílt a Mono Art & Design

2014. december 03. 00:00 - (http://welovebudapest.com/uzletek.szolgaltatasok/megnyilt.a.mono.art.design)http://welovebudapest.com

Gyakorlatilag a Design Hét óta működött, november 27-én pedig hivatalosan is megnyílt a Kossuth Lajos utca új színfoltja.

A Mono Art & Design egyszerre galéria, dizájnbolt, belvárosi concept store és kiállítótér. A hatalmas üzlethelyiség különlegessége, hogy egyszerre jelenik meg benne a kortárs dizájn és képzőművészet. A Mono évek óta jelen van a belváros szívében: az Astoria és a Puskin Mozi közti üzletben elsősorban a divaté a főszerep, a Kossuth Lajos utca 12. alatt található új helyiség pedig a kortárs dizájnra és a képzőművészetre koncentrál. Az üzlethelyiségbe lépve többek közt képekkel, szobrokkal, berendezési tárgyakkal, ruhákkal, könyvekkel és füzetekkel találkozunk: a tárgyak elhelyezésében látszólag nincs különösebb rendszer, a hosszúkás, áttekinthető térben mégis rend uralkodik. A kiállítók listája már most sem rövid – és fokozatosan bővül.

Találkozunk köztük már befutott és még viszonylag ismeretlenebb alkotókkal is, az viszont külön vicces volt, hogy a – pontosan a kötet bemutatásának idején nyíló galériában – már kapható a Kis Hungarikumhatározók című sorozat. A tulajdonos Garam Judit és Peleskey Ákos egyik célkitűzése, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak olyan alkotóknak, akik a közelmúltban diplomáztak, ugyanakkor már elindultak a pályán. Természetesen nem maradnak el az önálló és csoportos kiállítások sem. Emellett szeretnének találkozási lehetőséget nyújtani a művészeknek és a dizájnra fogékony közönségnek, ezért számos workshopot, színházi előadást és filmvetítést terveznek. Utóbbiak már csak azért sem tűnnek rossz ötletnek, mert a tökéletes hangzásról az általunk is bemutatott Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra termékei felelnek. A Kossuth Lajos utcáról eddig nem feltétlenül a galériák jutottak eszünkbe, de a Mono két üzlethelyisége és a köztük található Paloma remélhetőleg elindított egy pozitív folyamatot, és a XI. kerületi Bartók Béla úthoz hasonlóan, bár lassan, de itt is kialakulhat egy kávézós-galériás negyed.

Ez persze még a távoli jövőnek tűnik, de a jelek szerint a fejlesztésben a kedvező feltételeket kínáló önkormányzat szintén partner, a Kossuth Lajos utca emberléptékűvé tételét célozó, közelmúltban napvilágot látott tervek pedig biztatóak a jövőre nézve.