Nemzetközi ökodizájn-fesztivál indul a hétvégén

2012. november 05. 00:00 - (http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/05/14/Nemzetkozi_okodizajn_fesztival_indul_a_hetvegen_.aspx?source=hirkereso)

A környezettudatosság jegyében született kiállítást, divatbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és gyermekprogramokat kínál a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál. A fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében született kiállítást, divatbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és gyermekprogramokat kínál a szombaton induló Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál, amely a művészet és a dizájn egyetemes nyelvén keresztül igyekszik megszólítani az érdeklődőket.

A fesztivál nagyszabású ökodizájntárlattal veszi kezdetét szombaton a Klebelsberg Kultúrkúriában - mondta el a rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Reök Cecília projektvezető. A december 1-jéig látogatható kiállítás a környezettudatos művészet nemzetközi palettájából ad ízelítőt az ipar-, és képzőművészet, valamint az innováció kategóriáit felölelve.

A magyar alkotók mellett, észt, spanyol, amerikai, kanadai, finn, francia, lengyel, dán és holland művészek munkái várják a látogatókat. Anu Kippasto, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója elmondta, hazájában mára életstílussá nőtte ki magát a fenntarthatóság, amelynek kézzelfogható példáiba gumiabroncsból lett ülések, használt fából született vállfák és textilművészek alkotásai révén nyerhetnek bepillantást a látogatók.

A fesztivál egyik társprojektje a világVÁLTÁS elnevezésű rendezvénysorozat, amely installációval gazdagítja a kiállítást, a konferencián pedig előadásokkal mutatják be a fenntarthatóság eszmei hátterét. Az elsősorban gyerekeket és fiatal felnőtteket megszólító fesztivál másik társprojektjeként részt vevő Öko-Pack Nonprofit Kft. a Hulladékból Termék című utazó kiállításának apró, kizárólag a magyar művészek hulladékújragondolásait felvonultató szegletével járul hozzá a tárlathoz. A nap kísérőprogramjai között lévő divatbemutatón kortárs külföldi és magyar tervezők környezettudatos kollekciói vonulnak fel, amelyekben újrahasznosított - például egészségvédő hatású vörösréz szövetből megálmodott -, valamint organikus alapanyagokból készült költemények sorakoznak.

November 24-én a fenntartható építészet, közlekedés, kereskedelem, energiagazdálkodás, az ökofalvak és közösségek, valamint a biotermékek témaköreivel foglalkozó konferencia indul előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel. A nap további részében nemzetközi divatbemutató, biotermékek piaca, növénycserebere, ökodizájn workshop, vetélkedők és teadélután várja az érdeklődőket.

A december 1-jét már a karácsonyi ünnepekre készülő családi napnak szenteli a fesztivál. A legkisebbeket a környezettudatosság jegyében zajló kézműves műhely, állat-, és növényismereti vetélkedő, játékos foglalkozás és zenés, táncos, jelmezes ökoperformansz várja. Mint arra a szervezők rámutattak: a fesztivál nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálásra és a felelősségvállalás kérdésére mind a művészek, mind a befogadók kapcsán. A rendezvénysorozat fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.