Nyitott stúdiók a Design héten

2014. augusztus 10. 00:00 - (http://orientpress.hu/131737)http://orientpress.hu/131737

Az október 3. és 12. között zajló Design Hét Budapest egyik legrégebbi hagyományokra visszatekintő kezdeményezése, a Nyitott Stúdiók keretében újabb, a design szakma legkülönbözőbb területein tevékenykedő műhelyekkel ismerkedhetünk meg.
A személyes élményeken, találkozásokon, beszélgetéseken keresztül közelebb kerülhetünk a design valódi világához, megtapasztalhatjuk a látványos bemutatók, exkluzív események, színes magazinok, a tárgyak, öltözékek vagy különleges tartalmak mögött folyó komoly alkotói háttérmunkát. Az idei program összeállításakor is fontos szempont volt a kreatív ipar minél szélesebb palettájának bemutatása, az állandó jelenlétet képviselő, nagynevű műhelyek mellett a legfrissebb, feltörekvő tervezők, stúdiók munkájának megismertetése a nagyközönséggel.
A divatipar idén kivételesen színesen képviselteti magát. Ellátogathatunk Enikő Toth Kern szofisztikáltan extravagáns és művészi cipőinek alkotóhelyére, bekukkanthatunk a varázslatos KONSANSZKY showroomba, ahol a tervezőnő francia haute couture fűzőkészítésen alapuló kollekcióit tekinthetjük meg, a Bódis Boglárka és Gajer Emese alapította Maison d'Elysian női ruhakollekcióin keresztül pedig az alkotói inspiráció szerepével ismerkedhetünk. A Zoób Kati divatház az egyik legnagyobb hírű magyar divatházként csatlakozik a programhoz, míg a THEFOUR márka alkotói a legfiatalabb tervező generációt képviselik, stúdiójuk a tervezés és kísérletezés helyszíne. Folytatva a hazai divatszakmában való barangolást, megismerkedhetünk Fazekas Valéria szoborszerű kalapobjektjeivel, míg a hazai ékszertervezést a Kuti Krisztina és George Radic házaspár alig egy éve nyitott műhelygalériája képviseli, a textiltervezést pedig egy kifinomult, környezettudatos divatmárka, a BOTANIKA és tervezője, Hajgató Sára.
A belsőépítészet, a tárgytervezés területéről is igazán izgalmas, friss szellemiségben alkotó műhelyek csatlakoznak az idei programhoz. A Numbernow fiatal építészei az utóbbi években a budapesti design szcéna átalakításának fontos szereplőivé váltak, a húsz éve tevékenykedő Artica pedig elsősorban az üzletláncok, áruházak, vendéglátóipari egységek, szállodák, bankok, divatáruüzletek belsőépítészeti tervezésének terén ér el sikereket itthon és külföldön. A FészekRészek CNC-géppel készít lakberendezési tárgyakat – a stúdió alapítója és designere, Bergovecz László londoni tapasztalataiból merítve hozta létre a környezettudatos bútormanufaktúrát –, míg a szintén a hazai bútortervezői kínálatot színesítő Plié by Atelier ízig-vérig kísérleti, kreatív műhely, melynek első kollekciója saját fejlesztésű, innovatív bútorgyártási technológián alapul. A PDSIGN formatervező stúdiót Pataki Dávid és Sárközi Lilla alapította, munkáik a tárgyalkotás kivételesen széles spektrumát fedik le. Hasonlóan színes palettát mutatnak Kiss Zsombor munkái is, melyek a képzőművészet, a grafika, a formatervezés, a téralkotás közötti határok átjárhatóságának kérdését feszegetik. Ugyancsak izgalmas színt hoz a programba Lőrincz V. Gabi textilművész műhelye, ahol a kárpitművészet szépsége és eleganciája kerül a fókuszba.
Az idei Design Héten kiemelt szerepet kapnak a modern technológiák, az Átvitt Értelem szlogen jegyében számos program járja körül a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit. Ehhez kapcsolódva mutatkozik be a Nyitott Stúdiók keretében Budapest első és legnagyobb 3D nyomtató üzlete, a Freedee.
A Nyitott Stúdiók programjaiban való bolyongást ízletes gasztrodesign élmény édesíti meg: a Levande Chocolate műhelylátogatásán a csokoládékészítés folyamatába kóstolhatunk bele.