Újrahasznosítás a zöldfal építésben

2012. február 22. 00:00 - (http://epiteszforum.hu)

A francia tájépítész, Patrick Blanc „Mur Vegetal” névre keresztelt növényfalai által elterjedő hagyományos zöldfalépítészet a 90-es évek közepétől egyre több helyen és módon hódít teret magának szerte a világon. Nem meglepő, hogy a kezdetben egész falakat beborító kertépítészeti alkotások – technológiájukban sokszor leegyszerűsítve - mára az ökologikus gondolkodású tervezők projektjeiben élnek tovább, csakúgy, ahogy a Red Dot Award nemzetközi formatervezői díjnak is létezik fenntarthatósági célokat díjazó megfelelője, a Green Dot Award. Az utóbbi kitüntetést olyan design vertikális kertek is megkapták, melyekben elsődlegesen az újrahasznosítást tartották szem előtt a tervezők.

Naturwall – a lelkiismeret furdalás nélküli teázásért
A 2009-ben Green Dot Award díjat nyert „Naturwall” újrafelhasznált poharakat tartalmazó térelválasztó zöldfalként funkcionál. A török fiatalokból álló Designnobis tervező csapat országuk megváltozott teafogyasztási szokásaira reagál: míg a teázási rituáléhoz hagyományosan fém poháraljon álló tulipánalakú poharat használtak, a kávé-és italautomaták megjelenésével a műanyag poharak váltották fel üveg elődjeiket, jelentősen növelve így a Föld környezetterhelését. A tervezők egy napon megelégelték a saját maguk által is tetemes mennyiségben elhasznált kis csészék által okozott környezetszennyezést és új felhasználási lehetőséget találtak nekik. A kis poharakat (100 %-ban újrahasznosított anyagokból készült) fém keretbe építették, így hozták létre beltéri design élőfalukat, mely a növények által nemcsak oxigént termel, hanem a hulladéknak minősülő műanyag poharak azonnali felhasználásával a feldolgozásukkal járó szén-dioxid kibocsátást is csökkenti. A „Naturwall” beltéri növényfal a poharak funkciójának újragondolásával nemcsak a környezetet védi, hanem egy-egy épület öko-dekorálásához is hozzájárul.

Palackok kreatív újrahasznosítása Brazíliában
Mivel a műanyagot kőolajból állítják elő adalékanyagok hozzáadásával, így a környezetben rendkívül lassan bomlik le – amennyiben ez megtörténik egyáltalán. A begyűjtött PET palack egyik felhasználási módja, hogy újrafeldolgozható granulátumot készítenek belőle, amelyből később újabb tárgy készül. A másik lehetőség a már fölöslegessé vált műanyag palack kreatív felhasználása. Brazíliában az utóbbi kiaknázási mód mellett döntöttek, a pozitív gondolkodású és könnyed hozzáállású brazil designer, Marcelo Rosenbaum egy merően egyszerű „Csináld magad!” ötlettel alkotott kültéri zöldfalat, két literes műanyag palackok felhasználásával. Az olcsó és helytakarékos megoldáshoz az üres palackok mellett némi drót, rögzítő alátét és virágföld felhasználása szükséges, na és persze szükség van elültetendő magokra vagy palántákra. A bemutatott dél-amerikai növényfalba fűszer- és gyógynövényeket ültettek, melyet a háziak alkalomadtán fel is használhatnak a főzéshez. A költséghatékony projektet igazmondó egyszerűsége mellett még inkább szerethetővé teszi, hogy jó céllal jött létre: egy rászoruló család támogatására készítette el házuk oldalára a hazájában közismert Marcelo Rosenbaum, aki munkájával a természetbe kerülő PET-palackok számának csökkentéséhez is hozzájárult.
Brazíliában nem Marcelo az első és egyetlen találékony ember, a PET-palackos világítás ötlete is innen származik. A Solar Bottle Bulb bevilágító kb. egy darab 60 W-os izzólámpa által kibocsátott fényáramhoz hasonló hatással világít, azonban előállítására csak egy palackra, fémlapra, szigetelésre, vízre és algásodást gátló folyadékra van szükség. A videó magáért beszél.

Pet-Tree – a vertikális üvegsátor
A „Naturwall”-t is megalkotó Designnobis stúdió a 2010-es International Design Awards-on a fenntartható vidék – és városfejlesztés kategóriákban két bronz minősítést is nyert „Pet-Tree” nevű, újrahasznosított anyagokból létrehozott beltéri növényfalával, ami részben annak is köszönhető, hogy mélyebb eszmei háttérrel rendelkezik, mint társai. Az IDA díjazások után 2010-ben Green Dot Award első díjas „Pet-Tree” - méhkaptárszerű felépítésű növényfal nemcsak a fa ágaihoz hasonlóan felépülő, ágas-bogas mintában elhelyezett, 5 literes PET-palackok újrahasznosításával védi a környezetet, hanem a növénycserepeket tartó műanyag váz is upcycling termék. Mindezek mellett a „fácska” az esővíz felhasználásában is egyedülálló, ugyanis az egység tetején elhelyezett csapadékvíz-tárolón keresztül, csepegtető öntözőrendszer segítségével öntözik az egyes növénycsoportokat. A rendszer fokozott víztakarékossággal üzemel, a tartályokból lecsöpögő víz az alsó szinten lévő tárolókban gyűlik össze újbóli felhasználásra. Az alkotó, Hakan Gursu fenntartható vidékfejlesztési díja nem véletlen, hisz a PET-fa alkalmazásával olyan területeken is növelhető a növénytermesztés hatékonysága, ahol azelőtt a kis alapterület miatt elképzelhetetlen volt a kertészkedés, azonban a „Pet-Tree” használatával mindez egy egyedülálló, vertikális rendszer több szintjén valósul meg. A rendszer használata organikus növénytermesztésre is alkalmas, mely a hagyományos növényházakhoz képest az előállított termékek számában 175 %-os növekedést tesz lehetővé, valamint az esővíz automatikus hasznosításával minimalizálja az előmunkaigényt, mely egy fenntarthatóbb városi élethez vezet.

Növényfal molinóból
Többek között az újabb-és újabb fogyasztási igényeket kielégítő termékek megjelenésének köszönhető a műanyag italpoharak és palackok elterjedése, ami hátterét tekintve szoros összefüggésben áll a marketing ipar által termelt veszélyes hulladéknak minősülő plakátok, molinók elterjedésével is. Hazánkban is ismert a használaton kívüli bannerek újrafelhasználása, a Design Hét 2011 kapcsán bemutatott Medence Csoport az újrahasznosítás felhasznosítás ágát képviselő, ún. upcycling táskákat készít belőlük Budapesten. A Design Hét Recycling Workshopjához hasonlóan a holland RE:FRAME pályázat a molinók korábbi funkciójának újragondolását adta feladatul a tervezőknek. A jelenleg Hollandiában élő Erika Jacobs Lord a „WallGreen” elnevezésű beltéri vertikális kerttel indult az említett pályázaton. Az eredetileg 2 x 2 m-es lágy PVC alapanyagú hirdetőanyagot négy részben felhajtotta, így egy 2 x 1 m-es felületet kapott, melyen 16 cm mélységű növényzsebeket alakított ki a vertikális kert növényeinek befogadására. Ezeket 30 centinként, varrással rögzítette, majd beültette, s így jött létre a képekkel illusztrált, újból felhasznált (upcycling) beltéri növényfal. A projekt vezérgondolata dicséretre méltó, bízom benne, hogy a szivárgás elleni védelemre, a megfelelő táptalaj biztosítására és a helyiség szükségleteinek megfelelő növények kiválasztására is fordított gondot az alkotó.
2, Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122), Unknown, 0