Saját kollekcióját állítja reflektorfénybe a Design Museum

2013. január 14. 00:00 - (http://hg.hu/blog/15469-sajat-kollekciojat-allitja-reflektorfenybe-a-design-museum)

Breuer Marcell, Moholy-Nagy László és Goldfinger Ernő: ezt a három nevet említi a londoni Design Museum sajtóközleménye, amikor az intézmény legfrissebb kiállításának modern szekciójáról szólva. Nagy-Britannia egyetlen, kizárólag a designnak és az építészetnek szentelt múzeuma azonban nem csak a magyar vonatkozások miatt érdekes: a 2015-ben megnyíló új állandó kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban tervezett kortárs designkollekció számára is fontos előkép lehet. Ebbe a majdani állandó tárlatba nyújtanak bepillantást Londonban, a múzeum gyűjteményéből válogatott, jobbnál-jobb tárgyakkal.

A Extraordinary Stories about Ordinary Things című kiállítás több száz tárgyon és hat szekción keresztül mutatja be a gyűjtemény felépítését. A nemzeti identitáshoz kapcsolódó részlegben a piros telefonfülke, a hagyományos útjelző táblák és a 2012-es olimpia logója is megjelenik. A műanyag 75 éves történetét és mai életünkben betöltött, domináns szerepét kutatja egy másik fejezet, többek közt Issey Miyake PET-palackokból készült fotelével. A modern formatervezést, a brit design aranykorát mutatja be a fent említett, magyar származású tervezők munkáit felsorakoztató szekció. Jasper Morrison nemrég vásárolt Handlebar asztala a gyűjtéssel foglalkozó részleget illusztrálja. Az Anglepiose lámpa története önálló fejezetet kap, amelyben elmesélik, hogyan lett egy gépészmérnök lámpájából a 20. század legtöbbet másolt terméke. Az utolsó részleg 1970-től a kilencvenes évekig kínál divattörténeti áttekintést.

Tíz dolog, amit nem tudtunk a londoni Design Museumról

1. A Design Museum gyűjteményének nem kellene léteznie. Az alapítók, Stephen Bayley és Terence Conran ugyanis állandó kollekció nélkül, úttörő pop-up múzeumként kezdték működteti az intézményt, Boilerhouse Project néven a Victoria & Albert Museum pincéjében. Ezt az 1982-86 közötti időszakot követte 1989-ben az állandó helyszín megnyitása.

2. A múzeum gyűjteményében több mint 290 szék, 24 televízió és egy darab pelenka található.

3. Miután 2015-ben megnyílik a High Street Kensingtonon található új épület, a Design Museum állandó gyűjteményét belépő nélkül lehet majd látogatni.

4. A kollekció több mint 3000 darabból áll, beleértve a bútorokat, a világítótesteket, a háztartási eszközöket és az infokommunikációs tárgyakat.

5. A gyűjteményt jelenleg két helyszínen tartják: az egyik, a múzeum jelenlegi épületéhez közelebbi őrzi a kisebb tárgyakat, egy távolabb található nagy raktár pedig a nagyobb méretűeket, például az ikonikus piros telefonfülkét.

6. A legnagyobb méretű tárgy egy buszmegálló: az Adshell számára tervezte a nemrég elhunyt neves Kenneth Grange.

7. A nemrég szerzeményezett tárgyak közé tartozik egy AK-47 gépfegyver, amelyet Mihail Kalasnyikov tervezett 1947-ben.

8. A gyűjtemény része Robin Day 1962-ban tervezett Polyprop széke, amelyből becslések szerint 14 millió darabot adtak el, és ma is évi félmilliós nagyságrendben vásárolják meg.

9. A tervek közt szerepel egy orosz űrhajós-öltözék megvásárlása is.

10. A gyűjtemény legrégibb darabja a Thonet 14 kódszámú széke, amelyet 1859-ben dobott piacra a Gebrüder Thonet.