Jasper Morrison

Jasper Morrison

Angol designer

1959-

Jasper Morrison napjaink egyik legbefolyásosabb ipari tervezője. Munkái között a tálcától a villamos rendszerig minden megtalálható.
Morrison a londoni Kingston Polytechnic Design School-ban tanult tervezést 1979 és 82 között, majd a Royal College of Art posztgraduális képzésén vett részt 1982 és 85 között. 1984-ben a Berlins HdK ösztöndíjas hallgatója volt. 1986-ban hozta létre saját tervezőirodáját Londonban. Az 1987-es Kasselben tartott Documenta 8 című kiállításon az ő munkái is szerepeltek, erre a bemutatóra készült a Reuters News Centre. A következő évben a berlini “Design Werkstadt” kiállításon mutatta be a “Some new items for the house, part I” című munkáját. Ezután kezdett terveket készíteni a londoni SCP cégnek, a német kilincseket gyártó FSB-nek, az irodai bútorokkal foglalkozó Vitra-nak, és az olasz bútorgyártó Cappellini cégnek. Munkatársai között megtaláljuk James Irvine-t, akivel 1992-ben készítette a háztartási eszközökből álló Progetto Oggetto-t, Andreas Brandolini-t és Axel Kufus-t, akikkel városterveken, kiállításterveken dolgozott együtt a nemzetközi utilizmus jegyében.
1992-ben jelent meg "A world without words" című könyve. 1994-ben szerepelt az Interieur 94 kiállításon Belgiumban, majd 1995-ben saját kiállítást rendezett Bordeauxs-ban. Az Üstra nevű hannoveri közlekedési vállalat megbízásából buszmegállókat tervezett a városnak. 1995-ben elnyerte a hannoveri villamos tervezésének lehetőségét, mely korának legnagyobb európai villamosa volt. Az első járművet 1997 júniusában mutatták be a Hannoveri Ipari Vásáron, ami elnyerte a IF Közlekedési Design Díjat és az Ökológiai díjat.
További híres munkái: a londoni Tate Modern bútorzata, a "Luxmaster" a Flos cégnek, a Folding Air-Chair és a Low Air-Table a Magis-nek, az "Everything but the Walls" című monográfiája, ATM rendszerek a Vitra-nak, konyhai készülékek a Rowentának, szaniterek és bronztárgyak az Ideal Standard-nek. 2005-ben Naoto Fukasawa-val megalapította a Super Normal-t, majd 2006-ban rendezték az első Super Normal kiállítást Tokióban.
A Jasper Morrison Ltd központja Londonban és Párizsban található, és az alábbi cégekkel dolgozik együtt: Alessi, Alias, Canon, Cappellini, Flos, FSB, Magis, Rosenthal, Rowenta, Sony, Vitra International, Samsung Electronics, Muji, Ideal Standard, Olivetti.