Jens Risom

Jens Risom

Dán bútortervező

1916-

A Koppenhágai Iparművészeti és Design Iskolában tanult, ahol Ole Wanscher és Kaare Klint voltak a mentorai, akik óriási hatást gyakoroltak Risom bútortervezői munkásságára. Ezután két évig Niels Brock Üzleti Főiskolájára járt.
Először egy rövid ideig Ernst Kunh építészeti irodájánál dolgozott belsőépítészként és bútorfejlesztőként, majd egy lakossági bútorokra szakosodott kis stúdió munkatársa volt. Ismereteit bővítve hallgatója lett a Nordiska Kompaniet tervezési tanszékének, itt ismerkedett meg Alvar Aalto-val és Bruno Mathsson-nal.
Modern bútortervezési ismereteinek bővítése céljából Risom 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált. Risom nagy szerepet játszott abban, hogy Amerika a modern bútortervezés és -gyártás vezető országává váljon a második világháború után. Ő volt az első tervezők egyike, akimegismertette Amerikával a skandináv hagyomány.
Eleinte szabadúszóként textíliákat tervezett a Dan Cooper cégek, majd belsőépítészeti igazgatóvá nevezték ki.
1939-ben Hans Knoll vállalkozóval együtt készített kiállítást a New York-i Világkiállításra. Ennek eredményeképp kérték fel a „House of Ideas” belsőépítészetére. 1942-ben megalapították a Hans Knoll Bútortársaságot, ahol Risom feladata a tervezés, Knoll feladata az eladás lett.
Risom önálló cége 1946 –ban indult Jens Risom Design, Inc. néven. Célja, hogy a világ legjobb terveit készítse, és kivívja a kritikusok és a nemzetközi közönség elismerését is.