Joergen Kastholm

Joergen Kastholm

Dán belsőépítész, designer

1931-2007

Joergen Kastholm az Egyesült Államokban tanult néhány évig. Először gyakornok volt egy kovácsnál, majd tervezést tanult a School of Interior Design iskolában. Miután lediplomázott, Fritz Hansen-nél kezdett dolgozni, majd létrehozta saját építészeti irodáját.
Joergen Kastholm elsődleges tervezési szempontja az ergonómia és a kényelem volt. Bútorai mindig szépek, kényelmesek, hasznosak és tartósak voltak. Számos munkájával nyert nemzetközi díjat, és sokféle elismerésben részesült. Kastholm több neves dán építésszel és tervezővel dolgozott együtt, köztük Arne Jacobsen-nel, mielőtt Beirútba költözött. Részt vett a Scandinavian Airlines épületeinek belsőépítészeti munkáiban. 112 nemzetközi repülőtérnek tervezett bútorokat, majd a régebbi Bonn-i Parlament, és az új, berlini Parlament épületének tervezésében is közreműködött.
A beirúti tartózkodása idején jött az ötlet, hogy acél bútorokat tervezzen. Visszatérve Dániába, megalkotta a Scimitar-t. A 2006-os Skandináv Bútorvásáron, mikor a szék 40. születésnapját ünnepelte, az év bútorának választották. 1961-ben Joergen Kastholm találkozott Preben Fabricius-szal, akivel szoros barátságot kötött. Elindították közös építészeti irodájukat, bútorok és önálló családi házak tervezésével foglalkoztak. Ez a legismertebb barátság a bútortervezés történetében, kettejük közös munkái minden egyedi munkájukat felülmúlja. Minden, amit alkottak elegáns, funkcionális, magas minőségű, és kifinomult volt. A sikeres együttműködés Fabricius 1984-ben bekövetkezett halálával ért véget. Kastholm 1991-ben R. Randers-szel kezdett dolgozni, úgy gondolta, az ő cége lesz a megfelelő az új székterv, a 9000 megvalósításához. A cég a mai napig gyártja ezt, illetve a MAXI széket, a MAXI padot, és a SAXO széket, melyek mind Kastholm munkái.