Kaare Klint

Kaare Klint

Dán bútortervező

1888-1954

Élete és munkássága
Tervei egyszerűek, elegánsak, munkáit a neo -klasszicista stílusjegyek jellemzik. Bútorai tervezésénél - fontosnak tartva az emberi arányokat- az ergonomikus tervezésre fektetett nagy hangsúlyt. 1924-ben megalapította a dán Művészeti Akadémiát, aminek bútoriskolájában ő lett az első igazgató. 1944-től építészetet is tanított. Borge Mogensen, Poul Kjærholm és Finn Juhl is nála tanult.
Mindig nagy figyelmet szentelt a gyárthatóságnak, terveiben elsődleges szempont volt a funkcionalitás és kényelem. Bútorai nem divatosak, hanem tartósak és hasznosak voltak. Hitte, hogy az alapos anyagismeret, a klasszikus bútorok szerkezeti ismerete a legjobb alapja az újfajta tervezésnek. Minden egyes darabját alapos kutatás előzte meg, hogy alkotása minden szempontból tökéletes legyen.

Művei
Első jelentősebb építészeti munkáját mesterével, Carl "Calle" Petersen-nel készítette: a Faaborg Művészeti Múzeumtól kaptak megbízást bútoraik és berendezési tárgyaik megtervezésére 1914-ben. Ekkor készült a Faaborg szék, melynek egyszerűségén a klasszikus stílus uralkodik. Az 1927-ben készült “Vörös Szék”tervein a 18. századi angol hatás érződik, Ennek az egyenes hátú, nigériai bőrből készült, felesleges díszítés nélküli széknek nem volt párja a világon. További kiemelkedő művei: A Propeller Bárszék" (1927), "A Safari szék" és a "Nyugágy" (1933), és az 1936-ban tervezett “Templom szék”, mely a koppenhágai Betlehemi templomnak készült. Kubai mahagóniból szekrényeket is tervezett.