Jacques Adnet

Jacques Adnet

Francia bútortervező

1900-1984

Adnet az Art Deco stílusban készült modern bútorterveiről híres francia alkotó. Elsők között volt, akik azzal kísérleteztek, hogyan lehet a fémet és az üveget felhasználni a bútorok szerkezetében és díszítésében.
Adnet a tanulmányait Auxerre-ben a Municpal School of Design, és az École des Arts Decoratifs iskolákban végezte, ahol építészetet tanult. Miután lediplomázott, ikertestvérével megalapította a JJ Adnet céget. Az 1925 Salon D'Automne és a Les Expositions des Arts Decoratifs című kiállításokon az egyik legizgalmasabb fiatal tervezőként emlegették őt. 1928-ban a La Compagnie des Arts Francais (CAF) műterem igazgatója lett, amit 1919-ben Sue és Mare alapított. A CAF ideális platform volt Adnet számára, hogy munkái ismertté váljanak. Adnet munkái során értékes fafajtákat, krómozott fémeket, tükör, bőr és pergamen díszítőelemeket, és füstszínű üveget használt. Munkatársai voltak többek közt: Francis Jourdain, Charlotte Perriand, Alexandre Noll, Serge Mouille és Georges Jouve.
Az 50-es években bőrborítású székeket készített. Jelentős megbízásai voltak: Frank Jay Gould háza, Mme. Alice Cocea lakása, Vincent Auriol elnök magán apartmanjainak belsőépítészete, a Ferdinand de Lesseps tengerjáró hajó (1952), és az UNESCO párizsi központjának meeting room-jának belsőépítészete.
1959-ben az Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs , majd 1970-ben az École nationale supérieure des arts décoratifsigazgatója lett.

Források:
http://www.macklowegallery.com/education.asp/art+nouveau/Artist+Biographies/antiques/Decorative+Artists/education/Jacques+Adnet/id/133
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Adnet