George Nelson

George Nelson

Amerikai építész, formatervező

1908-1986

George Nelson az amerikai modernizmus egyik alapító atyja Charles és Ray Eames mellett.
Tanulmányait a Yale Egyetemen végezte, ahol építészként diplomázott 1928-ban. Tehetségével már tanulmányai első évében kitűnt, Adams és Prentice cégénél munkát is kapott. 1931-ben elvégezte a képzőművészeti szakot is. Egy évvel később, a párizsi díjra készülve megnyerte a római díjat Eliot Noyes-szal, Charles Eames-szel és Walter B. Ford-dal. A díjnak köszönhetően Rómában építészetet tanulhatott.
Nelson azon építészek közé tartozott, akik a kevés megbízásnak köszönhetően a belsőépítészet és a grafika, illetve bútortervezés felé fordultak.
Nelson körbeutazta Európát, és a Pencil Points írója lett. Olyan befolyásos emberekkel találkozott, mint Mies van der Rohe, Le Corbusier és Walter Gropius. Az Építészeti Fórum című magazinnálelőször társszerkesztőként (1935-1943), majd szaktanácsadóként (1944-1949) dolgozott.
1940-ben, innovatív koncepciójú rajzaival felhívta magára a figyelmet. Háború utáni könyvében, a Tomorrow's House-ban található a "family room” koncepciójának bemutatása. Ennek, és a "storagewall” terveinek köszönhetően a rangos Herman Miller cégnél kapott állást, ahol olyan neves tervezőkkel dolgozhatott együtt, mint Charles és Ray Eames, Richard Schultz, Isamu Noguchi, Harry Bertoia és Donald Knorr. Jelentős tervei aCoconut szék, a Platform pad, a Bubble lámpa, a Sling kanapé és a Marshmallow kanapé, melyeket még ma is használnak. Saját cégét, a George Nelson Associates-t, 1955-ben alapította.