Art Noveau üvegmunkaGustav Klimt - A csókGustav Klimt - Adele BlochbauerJosef Maria Olbrich - KapubejáratJosef maria Olbrich - PadlókárpitJ. M. Olbrich - A Szeceszió Múzeum gömbjeJ. M. Olbrich - Szeceszió MúzeumVictor Horta - Metrólejáró - Párizs

Art Nouveau (1880-1910)

A XIX. és a XX. század fordulóján elindult új, igazán modern nemzetközi stílus. Szűkebb értelemben a belga műipar szecessziós stílusát jelenti, tágabb értelemben pedig a szecesszió elnevezéseként használják Angliában és az Egyesült Államokban. Létrejöttének okai többek közt az ipari termelés, a rossz munkakörülmények, a munkások nehéz élete és a városi zsúfoltság szerepel, emellett az Art Nouveau egyfajta válasz is a múltból vett formákat vég nélkül ismétlő historizmusra. Kétféle irányt vett minden környezetben: az egyik a növényi, szerves, a másik az elvont, mértani irány. Internacionális szándéka mellett minden környezetben sajátos nemzeti jelleget kapott.
Az új művészet célkitűzései közt a tárgyak ipari formatervezése, a használati tárgyak művészi megformálásának szükségessége, a funkcionális jelleg, és a művészetet mindenkinek elv érvényesítése áll. Emellett a funkcionalitásra és az anyagszerű megformálásra való törekvés, a totális műalkotás (Gesamtkunstwerk) megvalósítása, illetve a tervezett építmény elemeinek harmóniája jellemzi.
Legfontosabb képviselői: Hector Guimard, Victor Horta, Henry van de Velde stb. 2011-04-06 21:07:32