Tom Dixon

Tom Dixon

Angol ipari formatervező

1959-

Tom Dixon Tunéziában született 1959-ben, az Egyesült Királyságba 4 éves korában költöztek. A londoni Chelsea School of Art-ban diplomázott 1978-ban. 1983-ban kezdett bútortervezéssel foglalkozni.1987-ben alapította cégét Dixon PID néven, ami végül Space néven vált ismertté. A Kitchen szék (1987) és az S szék (1988) korai munkásságának jellemző alkotásai.
Dixon számos terméket készített, köztük az "Eco Ware" (2003) asztalt, amely bambuszból készült. Legemlékezetesebb alkotásai közül az egyik a Mirrorball (tükörgolyó) világítás és a Wingback-szék. Ezenkívül Dixon világítások százairól is ismert, melyeket a brit közönség nap mint nap csodálhat például a Trafalgar téren 2007-től. Világításialkotásai több híres építmény részét képezik, mint például a párizsi Boston Museum of Fine Art, a Design Museum (London), a Centre Pompidou (Párizs), a Moma (New Yor)k, a Tokyo Museum of Modern Art, a Victoria & Albert Museum és a Vitra Museum (Svájc).
Számos design-központú rendezvény és jótékonysági esemény szervezésében vállal szerepet szerte a világon.Tanított a Royal College of Art, a Kingston Polytechnic és a Plymouth Egyetem falai között. 1998-ban a Habitat design részlegének élére nevezték ki. Újból kiadott számos Verner Panton, Ettore Sottsass és Robin Day alkotást, és megbízást kapott új tervek létrehozására olyan cégektől, mint a Ronan és Erwan Bouroullec, az Ineke Hans és a Marc Newson. Dixon jelenleg annak az Artek cégnek a kreatív igazgatója, melyet az 1930-as években Alvar Aalto finn építész hozott létre.