Yrjo Kukkapuro

Yrjo Kukkapuro

Finn tervező

1933-

Kukkapuroeleinte festő szeretett volna lenni, de 1956-ban mégis az Institute of Applied Arts (Alkalmazott Művészetek Intézete) iskolában kezdett bútortervezést tanulni. 1959-ben nyitotta meg műhelyét, ahol elsősorban funkcionális bútorokat tervezett.
Híres széke a “Karuselli”, mely egy ringató és forgató mechanizmussal van felszerelve. Az ülése üvegszállal erősített műanyag, melyet bőr borít. 1973-ban határozottan a minimalista megközelítés felé fordult, hátat fordított a műanyagnak, és elsődleges anyaga a nyírfa lett.
1978-ban tervezte a "Fysio” széket, melynek alakját az antropometria szóval írhatjuk le. Ez a székterv nemzetközi díjakat és elismeréseket nyert. A 80-as években a posztmodern irányzatokra reagálva egyre expresszívebb módon kezdett tervezni, a színeket és díszítő elemeket integrálta műveiben. Ennek a korszaknak a jellemző darabja az Experiment Collection. Az 1990-es évekbenKukkapuro székeinek ülését és háttámláját lenyomatok és absztrakt minták díszítik. Ismert példája ennek a Tetovált szék. Kukkapuro jelenleg is aktív tervező, egyik legutóbbi alkotása az „Element „kanapé és fotel (2007). Kezdetekben a Haimi cégnek készítette terveit, a 80-as években azonban egy új cég létesült, az Avarte, hogy megvalósítsa Kukkapuro terveit. Tervezési filozófiája: „előbb a funkció, aztán a forma”. Célja hogy funkcionális, tartós és kényelmes bútorokat tervezzen a lehető legkevesebb anyag felhasználásával. Több munkája látható a világ legnagyobb múzeumainak gyűjteményeiben, köztük a New York-iMuseum of ModernArt-ban és a londoni Victoria és Albert Múzeumban.