Vico Magistretti

Vico Magistretti

Olasz építész, ipari tervező

1920-2006

Vico Magistretti-t a modern olasz design mesterei közt tartják számon. Felsőfokú tanulmányait a milánói Politechnic-ben végezte, 1945-ben diplomázott. Röviddel ezután tervezete a köralakú templomot Milánó QT8 lakosságának. Ebben a munkában olyanépítészekkel és tervezőkkel dolgozhatott, akiknek megadatott a teljes művészeti szabadság. Magistretti később Ernesto Nathan Rogers-szel együttműködve számos olyan lakónegyed megtervezésében vett részt, amely megelőzte korát.

Magistretti 1946-tól szabadúszó tervezőként dolgozott olyan vállalatok számára, mint az Artemide, Cassina, Conran, de Padova, Flou, FontanaArte, Fritz Hansen, Kartell, Knoll, O-Luce, Schiffini, és Campeggi. Az első nagy sikere a Carimate szék volt, melynek tömeggyártását Casare Cassina indította el. Ezzel a székkel kezdődött ennek a két embernek az üzleti kapcsolata, mely 30 éven át kitartott, és a szokatlan szabadságról lett híres. Kettejük együttműködése által született meg a háromüléses, állítható Maralunga kanapé, a műanyag Selene szék és az Eclisse lámpa, amit forgatni lehet annak érdekében, hogy közvetlen vagy szórt megvilágításra van szükség. Magistretti and Cassina megismertették a világgal az olasz stílust. 1970-ben készült a "Gaudi" és a "Vicario" szék. 1977-ben tervezete Magistretti az "Atollo" nevű fém asztali lámpát és a "Nuvola Rossa" polcrendszert. 1983-as Magistretti alkotás a "Veranda" kinyitható kanapé, ami a korábbi "Maralunga" kanapéhoz hasonlóan állítható fejtámlával van felszerelve. Az anyagválasztástól függetlenül Vico Magistretti mindig nagy jelentőséget tulajdonított a jó minőségű kivitelezésnek.

Magistretti a tervezői munkássága mellett 1980-tól a londoni Royal College of Art tanára lett, majd 1983-ban tiszteletbeli tagnak választották. Számos alkotása megtalálható a New York's Museum of Modern Art állandó gyűjteményében.