Levi's 501 farmernadrágToblerone csokoládéVictorinox - svájci bicskaCoca ColaWassily székLC4 pihenőszékEricsson DBH1001 telefonAnglepoise asztali lámpaRay Ban Aviator napszemüvegVespa ScooterCitroën 2 CVRolex SubmarinerFender Stratocaster elektromos gitárLegoNikon F fényképezőgépFiskars ollóRubik KockaSony TPS-L2 WalkmanBmw E30 coupePS - citromfacsaró

20 design klasszikus a 20. századból

Az alábbi válogatás a 20. századi design különböző területeiről gyűjt össze 20 emblematikus alkotást, amelyek mára a design mérföldköveinek számítanak. A felsorolt tárgyak mindegyikénél megfigyelhető, hogy formai kialakításuk szoros és logikus összefüggésben van műszaki-, szerkezeti-, funkcionális- és egyéb tulajdonságaikkal. A kiválasztott tárgyak eladási mutatói igazolják azt az álláspontot, amely szerint a design szerepe, mint kereskedelmi tényező is rendkívül fontos. Az említett termékek gyártói és forgalmazói komoly gazdasági sikereket értek el.

1, 1901 Levi's 501 farmernadrág
Levi Strauss és Jacob Davis szabó 1873-ban szabadalmaztatták a korábbiaktól merőben eltérő strapabíró nadrág modelljüket. Az 501-est eredetileg munkaruhának szánták, de hamar elterjedt a hadseregben, majd a hétköznapi viseletben is. Legfőbb jellemzői: Strapabíró vászon alapanyag, kék szín, szegecsek, kétlovas barna bőrcimke (1886-tól), két farzseb (1901-től), ővtartó fülek (1922-től), piros alapon fehér Levi's feliratú vászoncimke (1935-től)

2, 1908 Toblerone csokoládé
Jean Tobler 1867-ben nyitotta meg első csokoládéboltját a svájci Bernben. Az általa készített csokoládék annyira sikeresek voltak, hogy 1899-ben csokoládégyárat alapított. A klaszikus Toblerone csokoládét - a mézes mandulás nugátos tejcsokoládét - fia Theodor Tobler és Emil Baumann találták ki 1908-ban. A név, a gyártástechnológia és a jellegzetes háromszög forma védelmét 1909-ben jegyezték be. A Toblerone volt az első levédett csokoládémárka. 1908-as megalkotása óta szinte változatlan formában gyártják.

3, 1909 Victorinox - Svájci bicska
Karl Elsner 1884-ben alapította meg kések gyártására specializálódott cégét. 1891-ben kezde el gyártni a kinyitható multifunkcionális kés ősét, ami késpengét, csavarhúzót, konzervnyitót és lyukasztót tartalmazott és még fa nyéllel készült. Ezt követően sok évig tartó fejlesztések után alakult ki a ma is ismert jellegzetes alapmodell. 1896-tól alkalamazzák a rugós nyitó mechanizmust, 1909-ben került rá a késekre a svájci kereszt, 1921-től használják a Victorinox nevet. A svájci mellett sok egyéb hadsereg hivatalos szállítója.

4, 1915 Coca Cola
A Coca Cola története 1884-ben kezdődött, amikor John Stith Pemberton gyógyszerész megalkotta a ital első, még alkoholos változatát. Egy évvel később, az alkoholtilalom bevezetését követően Pemberton kidolgozta az ital alkoholmentes változatát. Az italt eleinte kimérve árulták és csak 1894-től kezdték palackozni. A Coca Cola logót 1885-ben Frank Mason Robinson, a jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető üveget pedig 1915-ben Earl R. Dean tervezte.

5, 1925 Wassily szék
Breuer Marcell első hajlított acélcsővázas széke. Konstruktivista formavilága, szokatlan anyaghasználata 1925-ös megjenenésekor rendkívül újszerű és előremutató volt. A Wassily szék a Bauhaus iskola magyar származású képviselőjének leghíresebb alkotása, amely a bútortervezés egyik rendkívül fontos mérföldköve. Népszerűsége napjainkaban is töretlen. Breuer Marcell terve számos bútortervezőt inspirált, a Wassily széket követően sorra születtek a hajlított acélcsőből gyártott bútorok.

6, 1928 LC 4 Pihenőszék
A svájci születésű francia építész és bútortervező Le Corbusier leghíresebb 1928-as bútorát egy Thonet hintaszék inspirálta. A pihenőszék megalkotásánál tervezőtársai Pierre Jeanneret és Charlott Perriand voltak. Az bútor alapvetően pihenő funkcióra lett tervezve. Jellegzetes, ívesen kialakított acélcső szerkezete állítható dőlésszöget tesz lehetővé, ergonómikus kialakításának köszönhetően pedig nagyon kényelmes.

7, 1932 Ericsson DBH1001 Telefon
A klasszikussá vált tárcsás bakelit telefonok alaptípusát Jean Heiberg tervezte 1931-ben és a svéd Ericsson cég kezdte el gyártani 1932-ben. A tárgy tervezésekor az alapelv egy kényelmesen használható funkcionális készülék megalkotása volt. Piacrakerülését követően jónéhány hasonló telefont gyártottak, de az alapforma nem sokat változott. Az 1960-as évekig - a nyomógombos telefonok megjelenéséig - az a típus volt világszerte a legelterjedtebb.

8, 1934 Anglepoise asztali lámpa
A rugós asztali lámpa első típusát az angol George Carwardine tervezte. A norvég Jacob Jacobsen gyorsan észrevette a lámpa újszerűségét és nagyszerűségét és 1937-ben megvásárolta a szabadalmat. Néhány apró változtatás után cége elkezdte gyártani a lámpát, melynek eredményeként a modell a 40-es évekre az egész világon elterjedt. A renkívül eredeti és nagyon praktikus rugós-karos asztali lámpa számos díjat nyert. Jacobsen Luxor nevű cége mind a mai napig gyártja.

9, 1937 Ray Ban Aviator napszemüveg
A napszemüveg megalkotására a Bausch & Lomb cég kapott megbízást az Amerikai Légierőtől. A megbízás eredményeként megalkotott napszemüveg a Ray Ban márkanevet kapta a Ray- sugár, Banish- elűz szóösszetételből. A Ray Ban célcsoportja kezdetben a hadsereg és a haditengerészet volt, a társaság vezetői azonban hamar felismerték, hogy a polgári lakosság körében is nagy igyény van a termékükre. Az Aviátor a Ray Ban legsikeresebb modellje, melyet 1937 óta mind a mai napig - kisebb-nagyobb változtatásokkal - sikeresen gyártanak.

10, 1946 Vespa Scooter
Az olaszországi Vespa 1946-os piacrakerülését követően gyorsan népszerűvé vált, és néhány évtized elteltével a legelterjedtebb városi robogó lett. Népszerűségét az is növelte, hogy számtalan olasz sikerfilmben szerepet kapott. A Vespa már első megjelenésekor is nagyon korszerűnek számított, és ezt a tulajdonságát az eltelt évtizedek során is megőrizte. Az olasz sportos elegancia egyik szimbólumának számító robogóból mára több mint 15 millió darabot gyártottak.

11, 1948 Citroën 2 CV
Az 1919-ben alapított francia autógyár legsikeresebb modellje. A sokoldalú, olcsó kisautó létrehozásának az ötlete a céget akkoriban vezető (gumigyáros) Michelin testvérektől származik. Az autót már a 30-as évek végén megtervezték, de csak a II. világháború után kezdték el gyártani. A típust 1948-tól 1990-ig gyártották. A különféle változatokból összesen több mint 6 millió darabot adtak el világszerte.

12, 1953 Rolex Submariner
A Rolex Oyster Perpetual Date Submariner a világ talán legismertebb óramárkájának a legnépszerűbb, sok tekintetben iránymutató darabja. A gyártó cég 1908 óta működik Rolex néven. Az első Submarinert 1953-ban jelentették meg. Ez volt az első búváróra, amely 100 méter mélységig volt vízálló. Rendkívül pontos és megbízható automata szerkezetének és karakteres megjelenésének köszönhetően nem csak a búvárok körében lett népszerű.

13, 1954 Fender Stratocaster elektromos gitár
Leo Fender és Freddie Tavares tervezte 1954-ben. A hangszert az amerikai Fender cég gyártotta. Hangjának, kezelhetőségének és legendás formájának köszönhetően a Fender Stratocaster neve gyorsan fogalommá vált. Népszerűségéhez az is nagyban hozzájárult, hogy a hangszert számos zenészlegenda is használta. Piacrakerülését követően számos hasonló felpítésű gitárt terveztek.

14, 1958 Lego
A ma ismert lego 1958-ban indult el világhódító útjára. Az Ole Kirk Christiansen által 1932-ben alapított játékgyár 1947-től kezdett el műanyag építőkockákat gyártani, de a játékot 1954-ben fia Godtfried Kirk Christiansen javaslatára kezdték el tökéletesíteni. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően alakult ki a ma is ismert Lego. Az évtizedek során számtalan elemmel és egyéb újítással bővítették.

15, 1959 Nikon F fényképezőgép
A Nikon tükörreflexes kisfilmes kamera megalkotásánál egy fényképezőgépben alkalmazták a tervezők mindazt a tapasztalatot és tudást, amely az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek az eredménye volt. A Nikon a típus 1958-as megjelenésével az összes hasonló kategóriájú fényképezőgép fölé kerekedett, és hosszú évekre nagyon magasra tette a mércét. A modell David Hemmings mellett Michelangelo Antonioni Nagítás című filmjének másik főszereplője.

16, 1967 Fiskars olló
Az 1649-ben alapított Fiskars a világ egyik legrégebbi ma is működő vállalata. Az 1961-ben Olof Backström által tervezett ollójuk az első műanyag nyelű modell volt a világon. A termék sorozatgyártása 1967-ben indult el. Ergonómikus kialakításának köszönhetően kényelmes, az új köszörüléstechnikának köszönhetően precíz és tartós, narancssárga színű markolatának köszönhetően pedig összetéveszthetetlen lett. A narancssárga nyelű olló a Fiskars legismertebb terméke.

17, 1977 Rubik Kocka
A világ egyik legsikeresebb mechanikus logikai játékát 1975-ben Rubik Ernő tervezte. A szabadalmat 1977-ben jegyezték be és ekkor indult el a termék gyártása is. A kocka számtalan nemzetközi díjat kapott. A 80-as évek elejére óriási népszerűségre tett szert az egész világon. A kocka kirakása a gyerekektől az egyetemi professzorokig sokmindenkit foglalkoztatott. Napjainkban több egyetemi kutatás vizsgálja, hogy mennyi az a minimális lépésmennyiség amellyel a kocka bármilyen állásból kirakható. Az eredmények 20 és 26 között vannak.

18, 1980 Sony TPS-L2 Walkman
A japán Sony cég TPS-L2 típusjelű készüléke volt az első tömegeknek szánt, könnyű, kisméretű, hordozható kazettás lejátszó. Az 1980-ban piacra kerülő alapmodellt követően számtalan változatot terveztek. A különféle Sony Walkman típusokból több mint 100 millió darabot adtak el a világon. A Walkman alapelve napjainkig megmaradt, csak a kazettát váltották fel egyéb adathordozó formátumk.

19, 1982 Bmw E30 coupe
Az 1913-ban alapított német autógyár 1917-ben vette fel a BMW nevet a Bayerische Motoren Werke röviditése után. A BMW E30-as típusa a gyár legnépszerűbb modellje. 1980 és 1994 között gyártották és öszesen több mint 2,3 millió darabot adtak el. A modell a hétköznapi életben és a versenypályákon egyaránt rendkívül sikeres volt. A BMW az E30-as szériánál alkalmazta előszőr a mára már legendának számító M3-as modellt.

20, 1990 PS - citromfacsaró
Az extravagáns francia designer Philippe Starck tervezte 1990-ben, és rövid idő alatt a világ egyik leghíresebb design tárgya lett. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy látványos szoborszerű kialakítása mellet minden funkcionális követelménynek maximálisan megfelel. A Phillppe Starck féle citromfacsaró egy olyan konyhai eszköz, amelyet ritkán szoktak konyhaszekrényben eldugva tárolni.

Gelencsér Attila2011-04-12 18:42:58