Rubik Ernő

Rubik Ernő

Magyar építész, bútortervező, játéktervező, feltaláló

1944-

Élete és munkássága
A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán építészmérnökként diplomázott 1967-ben, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult. 1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd tanítani kezdett az Iparművészeti Főiskolán, ahol tanársegéd, majd adjunktus, végül docens lett. A nyolcvanas évek elején főszerkesztője lett az …És játék című lapnak. 1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdió néven, ahol bútorokat és játékokat tervezett. 1987-től címzetes egyetemi tanár lett, 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke. Megalapította a Rubik Nemzetközi Alapítványt a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint játékszoftverek fejlesztésével és építészeti témákkal foglalkozik.
Játékai
Számos logikai játék megalkotása fűződik nevéhez. Leghíresebb a Bűvös kocka (külföldön Rubik-kocka néven lett ismert), ami 1975-ös megjelenését követően példátlan nemzetközi népszerűséget ért el. A Bűvös kocka tulajdonképpen csak egy, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki, hogy játékként is igen szórakoztató. Később a Kígyó (1977) és Bűvös négyzetek (1985) nevű játékokat is megalkotta, de ezek kevésbé váltak népszerűvé. Híresebb játékai továbbá a Bűvös dominó, a Sudokube, a Rubik-óra és a Rubik-gömb.
Elismerései, díjai
BNV-díj (1978), Magyar Népköztársaság Állami Díja (1983), Gábor Dénes-díj (1995), Kossuth-díj (2007), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2010), Prima Primissima díj (2010)