Alberto Meda

Alberto Meda

Olasz designer

1945-

Alberto Meda a milánói Műszaki Főiskolán végezte tanulmányait, ahol 1969-ben diplomázott gépészmérnökként. 1973-tól 1979-ig a Kartell cég műszaki igazgatója volt, ahol a műanyag technológiákért és a bútorgyártásért volt felelős. 1979 –től szabadúszó tervezőként dolgozott különböző vállalatoknak, mint az Alfa Romeo Auto, Ideal Standard, Legrand és az Omron Japan. Tervezői munkái mellett tanárként is dolgozott: a milánói Domus Akadémián 1983 és 1987 között ipari technológiát, a Milánói Polytechnic-ben 1995-től 1997-ig ipari formatervezést tanított.
Alberto Meda munkásságának jelentősége abban rejlik, hogy új anyagok felhasználási lehetőségeivel kísérletezett. Gépészmérnöki végzettségének köszönhetően jobban érdekelte a konstrukció, mint a forma. A technológiában rejlő, hatalmas lehetőségeket nagyon kreatívan használta fel, ami jól megmutatkozik bútor-világítási és használati tárgyainak terveiben, melyeket rengeteg cégnek (Alias, Alessi, Arábia-Finnország, JCDecaux, Mandarina Kacsa, Ideal Standard, Luceplan, Kartell, a Philips, Vitra ) készít szerte a világon.
1986-ban Paolo Rizzattoval együttműködve tervezte a "Berenice” dolgozólámpát, ami egy abszolút klasszikus darabja. A Berenice a legkorszerűbb halogén technológiával készült, művészi formáját pedig a George Carwardine által 1933-ban tervezett "Anglepoise" lámpától kölcsönözte. Meda 1987-ben készült munkája a „Light light „szék, melynek könnyű szerkezeti felépítése által a súlya kb csak egy kilogramm. A "Titania" nevű műve (1989)egy függő lámpa, ellipszis formájú ernyővel, melynek alumínium bordái vannak. A felfüggesztése szinte láthatatlan nylonból készült, így azt a látszatot kelti, mintha az űrben lebegne.Egy másik nagyon kifinomult alkotása ennek a sokoldalú tervezőnek a Meda szék (1997), mely számos díjat nyert annak ellenére, hogy egy egyszerű irodai székhez hasonlít. A Solar Bottle-t (2006) Francisco Gomez Paz-val készítette. Céljuk egy olyan olcsó tároló létrehozása volt, mely képes a mikrobiológiailag szennyezett víz megtisztítására. Az Anyway (2005) egy multifunkcionális készülék, mely nyomtatni, fénymásolni és szkennelni is tud. A Mix nevű, 6 wattos LED lámpa, mely olvasáshoz ideális, 2006-ban elnyerte a design plus díjat és a Jövő Fénye díjat. A Nextmaruni székek japán tervezésen alapszanak, üléseik átlátszóak, mégsem lehet átlátni rajtuk.