Cini Boeri

Cini Boeri

Olasz építész, designer

1924-

Cini Boeri 1951-ben diplomázott a milánói Politechnikumban. Tanulmányai befejezése után Marco Zanuso-val kezdett együttműködni. Saját irodáját 1963-ben alapította meg. Családi házakat, lakásokat, kiállításokat, irodákat, üzleteket tervezett Olaszországban és külföldön egyaránt. Tervezéskor különös figyelmet fordított a funkcionális szempontokra illetve az ember és környezet pszichológiai kapcsolatára. Konferenciákat és tanfolyamokat tartott különböző egyetemeken és más intézményekben, hazájában és külföldön is (Barcelonában, Sao Paolo-ban, Rio de Janeiro-ban, Detroitban, Los Angelesben). A XVI. milánói Triennálén vezetőségi tag volt.
1986-ban munkáival részt vett a XVII. milánói Triennále keretében rendezett „Domestic Project"kiállításon. Rengeteg nemzetközi versenyen zsűritagként vett részt. Számos publikáció is kötődik nevéhez.
Cini Boeri bútorait hajlékonyságuk és bővíthetőségük tette népszerűvé. Nagyon hosszú időn keresztül bútorokat és lakberendezési eszközöket tervezett, melyek európai és amerikai múzeumokban is megtalálhatóak. Boeri munkáinak többségét először az olasz Gavina cég kezdte gyártani, majd 1968-ban elindult a gyártás az amerikai Knoll cégnél is, de gyártói között szerepel az Arflex is.
Leghíresebb munkái: Lunario asztal, ami egy nagy ovális üvegasztal fényezett króm konzollal. A Brigadier kanapé 1978-ban készült, melynek a többi hajlított munkától eltérően kemény oldala és hátoldala van, és színes poliészterből készült, de a belső kárpit megőrizte a Boeri jelleget. A Cibi kristály pohár filmben is látható volt. 1987-ben tervezte az igen népszerű Ghost széket Tomu Katayanagi tervezővel együtt. A Strips kanapévalBoeri 1979-ben egy rangos díjat nyert el. A BoboDivano, Serpentone és Strips kanapék strukturálatlan, sokoldalú ülések, melyek olyan keresettek lettek, mint Verner Panton és Joe Colombo munkái.