Dagobert Peche

Dagobert Peche

Osztrák építész, iparművész

1887-1923

Dagobert Peche volt az egyik legfontosabb alakja az osztrák Arts and Crafts mozgalomnak.
1906-1910 között Bécsben a Technische Hochschuleban tanult gépészmérnöknek, majd 1908-1911 között az Akademie der Künste Bildenden építésznövendéke lett. Tanulmányai befejezése után kínai szőnyegeket tervezett tömeggyártásra. Egy 1910-es angliai útjáról számos vázlattal tért haza. és a Római-díjon kapott pénzt párizsi utazásra fordította. A Wachauer Almanach 1910-es januári számában megjelent lineáris és dekoratív építészeti rajzok Bertold Löffler és Gustav Klimt hatását tükrözik.
Bár eleinte a rokokó és a barokk hatása alatt állt, hamarosan érdekelni kezdték a kézműves tárgyak ipari tömegtermelése által nyújtott szabványos formák és új lehetőségek. 1915-ben csatlakozott a
Wiener Werkstätte-hoz, amit 1903-ban Josef Hoffmann, Koloman Moser, és a bankár Fritz Wärndorfer alapított. Egy év múlva ő lett a cég igazgatója. Mint a vállalat legkreatívabb képviselője, több mint 3000 terméket tervezett: köztük porcelánt, bútorokat, könyvkötéseket, ékszereket, textiliákat, sőt karácsonyfadíszeket is. 1915-től munkáiban az eklektikus stílus dominál, ezzel szembeszállva Josef Hoffmann és Koloman Moser szigorú geometriai formáival.