Frank O. Gehry

Frank O. Gehry

Amerikai építész

1930-

Tanulmányait a Los Angeles City College-ben kezdte, majd végül a University of Southern California Építészeti Iskolájában szerzett diplomát. Számos munkahelyen dolgozott, de nem építészeti területen. Később egy évig várostervezést tanult a Harvard Graduate School of Design keretében, de még év közben otthagyta az intézményt.
1962-ben nyitotta meg irodáját Frank O. Gehry & Associates néven Los Angelesben. 1972-ben vált híressé az „Easy Edges” terve által. Az Easy Edges egy 14 darabból álló bútorsorozat, melynek alapanyaga hullámpapír. Olyan sikeresek lettek ezek a bútorok, hogy Gehry három hónap után leállíttatta a termelést, attól félve, hogy híres tervező lévén már építészként nem fogják komolyan venni.
Gehry hamarosan az építészet területén is nemzetközi elismerésre tett szert dekonstruktivista tervei által. Leghíresebb épületei: saját otthona, a Gehry ház, a Guggenheim Múzeum (Bilbao) , a Stata Center (Cambridge), a Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), a Weisman Art Museum (Mineapolis), a Dancing House (Prága), a Vitra Design Museum és a MARTa Museum (Németország), és az Art Gallery of Ontario (Toronto).
Gehry az 1980-as években tért vissza a bútortervezéshez. 1980-ban készült a "Experimental Edges" ülőbútor limitált szériában a Vitra cégnek. Ezek a bútorok rendkívül kifejező művészi darabok a felhasznált anyagoknak köszönhetően. A „Powerplay" széksorozatot a Knoll cégnek tervezte Gehry 1992-ben.