Nanna Ditzel

Nanna Ditzel

Dán tervező

1923-2005

Nanna Ditzel vitathatatlanul a hagyományos dán bútortervezés királynője. Olyan nemzetközileg is elismert bútorokat tervezett, mint a Trinidad szék, Butterfly székés aSausage szék.

Dániában született 1923-ban és 1942-ben fordult a tervezés felé. Először bútorasztalosnak tanult a Richards School-ban, majd első munkáit a Cabinetmaker’s Guild-nél (bútorasztalosok céhe) mutatta be Koppenhágában. Mivel munkáit elismerték, beiratkozott a koppenhágai School of Arts and Crafts és a Royal Academy of the Fine Arts iskolákba. 1946-ban diplomázott, majd nem sokkal később férjével, Jorgen Ditzel-lel megnyitották tervezőirodájukat, ahol bútorok, kerámiák, ékszerek és textíliák tervezésén dolgozott. Karrierje a háború után kezdődött igazán. Ismerte a legújabb anyagokat és technológiákat, sokat kísérletezett velük.
Legjelentősebb munkái közé tartozik asplit-level floor seating, aTwo-Seat Sofa-kétüléses kanapé, mely egyaránt dekoratív és funkcionális. A Basket vagy ‘Hanging’szék egyike Ditzel vesszőfonású munkáinak. Ez a függőszék láncon lóg le a mennyezetről. Férjével együtt készítette az egyik legnevesebb munkáját, a ‘Toadstool’-t, melyet gyerekeknek készített, és széknek és asztalnak is lehet használni. Ismert darabjai továbbá a Trinidad szék, a Hallingdal bútorszövetek, a Danish Rails színvilága, a Tema nevű repülőtéri székek, és az ICON szék.
A Ditzel házaspár 1954-ben kezdett ékszerkészítéssel foglalkozni, melyek olyan sikeresek lettek, hogy arany és ezüst díjat nyertek a milánói Triennálén. 1961-ben váratlanul elhunyt a férje. 1968-ban ment feleségül Kurt Heide tervezőhöz, akivel Angliába költözött. Megalapították a nemzetközi Interface tervező céget, mely Ditzel bútorainak, ékszereinek és textíliáinak a forgalmazója lett. Ditzel munkáinak gyártói a Georg Jensen, Fredericia, Kvist, Getama, és más bútorgyárak.
Nanna Ditzel munkáival számos díjat nyert, köztük az 1990-ben Japánban rendezett International Furniture Design Competition aranyérmét, 1996-ban Honorable Royal Designer-nek választották, majd 1998-ban a dán kulturális minisztérium az Artists’ Grant-tel tüntette ki.