Osvaldo Borsani

Osvaldo Borsani

Olasz tervező

1911-1985

Borsani Milánóban született ahol, családjának egy bútor bemutatóterme volt. Az édesapja által készített bútorok szerepeltek az 1927-es Monzai Biennale-n. 1932-ben nyílt meg az Arredamenti Borsani Varedo (ABV) Milanóban, majd 1933-ban a még diák Borsani a „Casa Minima” projektjével mutatkozott be az ötödik Triennálén. Borsani futurisztikus avantgárd bútorokkal kísérletezett, munkatársai közé tartozott Aligi Sassu, Agenore Fabbri, Arnaldo and Gio’ Pomodoro, Roberto Crippa, Fausto Melotti, Lucio Fontana, Andrea Cascella, akikkel belsőépítészeti munkákon dolgozott.
1954-ben született meg a X. Triennáléra a Butterlfy long seat D70, ami a chaise longue P40-nel együtt az olasz tervezés ikonjaivá vált. A D70-es kanapé egy klasszikus és kényelmes bútor, mely könnyen ággyá alakítható. Szerkezete fémből készült króm bevonattal, és sokféle színben gyártották. A P40-es szék váza is fémből készült. Népszerűségének köszönhetően sokféle verzióban állították elő. Nagy előnye, hogy a poliuretánból készült kárpitja cserélhető volt. A P40 bőr kárpitos verzióját kizárólagos joggal csak a Tecno Italia gyárthatta.
1956-ban a Borsani fivérek nagy lehetőséget kaptak Enrico Mattei-től: az ENI központjának projektjét Milánó mellett.
1968-ban a 14. Triennálén mutatta be Borsani a Graphis irodai rendszert. A tiszta geometriai formákból, fehér laminált elemekből álló sorozat sokféle funkciónak megfelelő bútorokat kínál: alkalmas irodai, hivatali, oktatási vagy köztéri használatra is.
1970-ben Borsani Marco Fantoni-val és Valeria Borsani-val létrehozta a “Centro Progetti tecno” nevű laboratóriumot, ahol a legkülönbözőbb mértékű projekteken dolgoztak, legyen az egy építészeti munka vagy egy apró designtermék. Sikeres együttműködést alakítottak ki olyan tervezőkkel és művészekkel, mint Norman Foster, Renzo Piano, Richard Rogers, Gae Aulenti, Emilio Ambasz, Ricardo Bofill, Jean Michelle Wilmotte, Francois Frederic Morellet, Jeffrey Steele és Getullio Alviani. Osvaldo Borsani kiemelkedő munkái több múzeumban is fellelhetők.