Mark Newson

Mark Newson

Ausztrál tervező

1962-

Marc Newson saját generációjának legelismertebb és legbefolyásosabb tervezője. Számtalan területen alkotott: tervezett bútorokat és háztartási tárgyakat, kerékpárokat és autókat, magán-és kereskedelmi repülőgépeket, hajókat, különböző építészeti feladatokatszerte a világon. Számos alkotása a modern tervezés ikonjává vált.
Mark Newson a Sydney College of Art-on diplomázott 1984-ben, ahol szobrászatot és ékszertervezést tanult. Tanulmányai befejezése után Japánba ment, ahol több éven keresztül a tokiói Idée cégnek dolgozott. Nemzetközi elismérést a "Lockheed Lounge" ággyal szerzett, melyet 1986-ban mutatott be a Roslyn Oxley Gallery-n Sydney-ben. Ezzel a tervével számos díjat nyert. Ez egy üvegszál erősítésű poliészter héj szegecselt alumíniumlemez borítással, ami leginkább egy repülőgépre emlékeztet.1987-ben Párizsba ment, ahol Oliver Ike-kal megalapította az Ikepod Watch Company-t, amely kiváló minőségű órákat gyárt Svájcban. Az óratervezés mellet folytatta a bútortervezést is. 1988-ban készült az Embryo szék, amelyről azt mondja, hogy ez az első észrevehető stílusú széke. 1991-ben tervezte a "Orgone" nevű padot a Cappellini cégnek. 1993-as munkái a Helis lámpa, különböző TV-székek és a bizarr “Sea slug„óra. 1994-ben készült az antropomorf formájú Felt fotel. 1995-ben alkotta a "Bucky" ülőbútort a párizsi Fondation Cartier megbízásából.1997-ben megalapította a Marc Newson Stúdiót Londonban. 2003 és 2004 között tervezte többek közt a Qantas Sky ágyat, a Lever House éttermet, a Kelvin-40 Concept jet, és a Pod karórát.
Szerepel a Time magazin világ 100 legbefolyásosabb embere között (2005), és munkáival számos díjat és elismerést kapott: The Royal Designer for Industry in the UK (2006), a Sydney Egyetem tiszteletbeli doktora, Sydney College of the Arts és a Hong Kong Polytechnic University adjunktus professzora. Munkái megtalálhatóak a legismertebb múzeumokban: MoMA (New York), London’s Design Museum and V&A, a Georges Pompidou Központban és a Vitra Design Museum-ban.