Mats Theselius

Mats Theselius

Svéd építész és tervező

1956-

A svéd bútortervezés mindig is a dinamizmusról és a hibátlan kivitelezésről szólt. Senki sem testesíti meg ezt jobban, mint Mats Theselius. A bútorokon kívül edényeket, ékszereket és más egyéb tárgyakat is tervezett, amelyek rendkívül praktikusak ugyanakkor stílusosak és elegánsak is.

Theselius Stockholmban született és jelenleg Tomelilla-ban lakik. A Konstfackskolan-ban tanult, egy ipari design iskolában, ismertebb nevén a HDK-n (School of Design and Crafts), melynek később tanára is volt. A tervezést 1985-ben kezdte, első nagy munkája az Älgskinnsfåtöljen, ami egy 360 db-ból álló székkollekció. A székek henger formájúak, melyek elülső oldalukról nyitottak, és a belső bőrülésen lehet helyet foglalni. Az egyik legtöbbet emlegetett Mats Theselius alkotás a Hermit's Cabin (remete kunyhó). Ez egy kis gazdasági ház, amelyet azok a kis házak ihlettek, amelyeket vidéken látott, és nagyrészt újrahasznosított anyagból épült.
Theselius „National Armchairs” sorozata óriási elismerést kapott. Emellett figyelemre méltó munkája az Atlantic, a Mindball, a Rex és a Theselius szék is. Egy tipikus Theselius alkotás a Theselius Herbarium Writing Desk íróasztal, melyhez nem tartoznak fiókok és szekrények, hanem az eszközöket az üvegből készült munkafelület alá becsúsztatható lapra lehet pakolni. Jól ismert alkotásai közé tartozik még a Rex klubszék (1994), az El Rey (1999) és az Embassy szék (1999), amiket a berlini Svéd Nagykövetségnek készített. 1989 óta Theselius terveinek nagy részét a Källemo bútorgyár valósítja meg.
Theselius munkáiból számos egyéni kiállítást rendezett, többek közt Göteburgban, Moszkvában és Stockholmban, illetve más alkotókkal együtt szerepelt Chicagóban, Frankfurtban és Lisszabonban.